Dinner.

Bez nabiału i glutenu.

Lubię gotować, może nie przynosi mi to tyle radości ile pieczenie, ale też nie sprawia większego problemu, zwłaszcza kiedy każdego dnia wykazać się muszę pomysłowością
i zapewnić zdrowy posiłek sobie i swojemu narzeczonemu, który jest dietetykiem (tutaj przeczytasz więcej).

Dzisiejsze propozycje obiadowe nie zajmują dużo czasu, może z wyjątkiem pierogów
i sushi. Wszystkie dania pozbawione są glutenu i nie ma w nich nabiału, to ważne przy diecie jaką stosuję. 

Pierwszy posiłek składa się z mięsa mielonego wołowego, które stanowi tu główne źródło białka, towarzyszy mu avocado bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i selen, a także bataty bogate w węglowodany oraz pieczarki portobello, papryka i rukola zawierające witaminy i przeciwutleniacze. Mięso doprawiam na swój własny sposób, nie dodaję do niego jajka, ani bułki tartej czy też płatków owsianych, smażę na patelni bez tłuszczu uformowane samodzielnie placki. Rukolę i avocado jem w stanie "surowym", natomiast pieczarkę i paprykę podsmażam na maśle klarowanym lub bawolim. Bataty kroję na ćwiartki i gotuję w nieosolonej wodzie.


Następną propozycją obiadu jest sushi, wymaga ono co prawda poświęcenia troszkę czasu w kuchni, ale dla smakoszy efekt końcowy jest zadowalający. Ja znalazłam dobry przepis w internecie i krok po kroku się na nim wzoruję.


Kolejnym daniem jest Burger Paleo Deluxe oferowany w Zdrowej Krowie. Zdrowa Krowa to Burger, Steak and Salad w jednym miejscu. Przepyszne jedzenie serwowane w pięciu miejscowościach w Polsce. Katowice mają swoje trzy punkty, dodatkowo Gliwice, Rybnik, Opole i Warszawa również mogą cieszyć się dobrym jedzeniem. Tutaj możecie zapoznać się z aktualnym menu Zdrowej Krowy. Szczerze polecam miejsce i dania. Sam Fit Lovers stołuje się w lokalu w Warszawie! Jeśli fit to tylko w Zdrowej Krowie.

  
W pierogach natomiast, wykorzystałam mąkę ryżową, mimo, że posiada wysoki indeks glikemiczny, jest zdrowsza od mąki pszennej. Farsz z dziczyzny doprawiony według uznania.


Ostatnią propozycją jest sałatka z tuńczykiem podsmażanym na patelni grillowej bez tłuszczu. Sałatka z liści szpinaku, żółtej i czerwonej papryki oraz ziaren słonecznika polana oliwą z oliwek.


Smacznego i do następnego!








Komentarze